İçten yanmalı motorlarda kapalı bir sistem vardır. Bu da aracın dışında birikmiş olan tozların, çamurların suların motorun içerisini etkilememesini sağlar. Bunun yanı sıra otomobil üreticileri araçların kaputunun altına motoru yerleştirirken her türlü olumsuz hava koşullarını düşünerek hareket etmişlerdir. Tüm bu nedenlerden dolayı aracınız yazın ya da kışın hangi şartlarda olursa olsun fark etmeden düşündüğünüz gibi bir temizliğe ihtiyaç duymazlar. Aracın motorunun temizlenmesi için ihtiyaç sadece ağır arazi koşullarında ya da yağların akması gibi durumlarda motorun kirli durmaması için gerekli olabilir.
Aracın motorunu yıkatmak isteyen sürücü tipleri genelde aracın her tarafının temiz olmasını isteyen sürücülerdir. Bu tipteki sürücüler için araçlarının temiz olması ve öyle görünmesi çok önemlidir. Yapılan işlerin kozmetik amaçlı olmasının dışında hiçbir etkisi ve nedeni de yoktur. Buraya kadar motoru yıkatmanın hiçbir faydası olmadığını belirttik.
Peki, aracın motorunun yıkanmasının herhangi bir zararı var mıdır?
Aracın motorunun yıkanması sonucunda zararın olup olmayacağı motorun nasıl yıkandığı ile alakalı bir durumdur. Örneğin en büyük yanlış aracın basınçlı su ile yıkanmasıdır. Sıcak bir motor basınçlı bir şekilde yıkanırsa o zaman su aracın her noktasını zorlayacaktır. Sıcak bir motor yıkanırken kullanılan soğuk su aynı zamanda aracın motor sıcaklığında ciddi bir düşmeye neden olacağından dolay bir anda motordaki metaller bu durumdan etkilenebilir. Bu da beraberinde aracın motor blogunda ya da kapağında çatlamalara neden olabilir. Basınçlı gelen su motora sızabileceğinden dolayı paslanmaya neden olabilir.
Kaputun içerisinde olan çamurlar ya da küçük bir taş bulunduğu yerden çıkarak triger kayışına ya da başka kayışlara gelebilir ve onlara çalışırken zarar verebilir.